top of page
image3 - kopie (4).JPG

De teelt van Asperges

planten.JPG
aspergebed.JPG
opruggen asperges.JPG

 

 

De aspergeteelt begint bij de plantekweker, die zaait in het voorjaar de aspergezaadjes.

Het volgende voorjaar worden die plantjes of eigenlijk de wortels gerooid en bij de aspergeteler weer in de grond geplant.

Dan kan de plant weer een jaar groeien. Het jaar erna mogen de asperges een paar weken gestoken worden, niet te veel want de wortel is

nog maar heel klein en er zitten nog niet zoveel knopjes op waar de asperges uit groeien. Het volgende jaar mogen de asperges weer wat langer gestoken worden tot ong. eind mei, want de wortel is al weer wat groter geworden.

Pas in het 4de jaar kan de plant het hele asperge seizoen geoogst worden.

Diepspitten

Voordat de aspergeplanten geplant kunnen worden moet eerst de grond heel goed losgespit worden. De grond word tot ongeveer 80 cm diep gespit. Dit word diepspitten genoemd.

asperge planten
Planten

Na het diepspitten kunnen de asperges geplant worden. Afhankelijk van het ras worden er 3 tot 6 planten per meter geplant. De plantmachine trekt eerst een geul. Vervolgens worden er planten op een groot wiel gelegt die rond draait, in de grond laat dat wiel de plant los en hierna word de plant bedekt met zand. De plant zit nu ongeveer 20 cm onder de grond.

Opruggen
opruggen

Vanaf het 2 de jaar worden de zogenaamde bedden opgerugd, dit gebeurt eind februari. Dan word er zwart/wit folie over gelegd en kunnen de asperges gaan groeien.

asperge steken
Asperges steken

Wanneer de asperges gestoken kunnen worden wordt eerst het plastic van de bedden afgehaald. Hierna word de asperge met behulp van een steekmes onder de grond afgestoken.  Hierna word het plastic weer terug op de bedden gelegd. 

opruggen
Asperges sorteren
Klaar voor de verkoop

Na ongeveer 6 uur in de koelcel in het water te hebben gestaan worden de asperges gesorteerd. Ze worden op lengte gesneden en gewassen met een sorteermachine. De asperges worden gesorteerd op dikte, vorm en uiterlijk.

Wanneer de asperges gesorteerd zijn kunnen ze worden verkocht. Ze worden geschild en ongeschild verkocht.

bottom of page